Nové podzimní menu s Kimchi

Podzim si žádá nové chutě, více experimentu, zdravé produkty, které podpoří vaší imunitu. Naši kuchaři na Kapce se rozhodli si v průběhu léta vytvořit své vlastní Kimchi a zakomponovat ho do podzimního menu. Mnoho z vás tento pokrm nezná. Odkud vlastně pochází a proč je dnes tak velmi populární? V dnešním článku vám všechny tyto informace přineseme, včetně komentáře postupu výroby od našeho kuchaře Martina.

Historie kimchi .

Korejská kuchyně je bohatá na chutě, vůně a tradiční pokrmy, a mezi nimi zaujímá zvláštní místo kimchi. Tato pikantní a chutná směs fermentované zeleniny, chilli papriček a koření není jen obyčejným jídlem; má bohatou historii a hluboký kulturní význam.

Kimchi je tradiční korejský pokrm, který má kořeny sahající až do starověké Koreje. První zmínky o tomto pokrmu pocházejí z 7. století, ačkoli se v té době lišil od dnešního kimchi. Původně byl kimchi vytvářen fermentací zeleniny s kořením a sójovou omáčkou. Postupem času se výroba a složení kimchi vyvíjely a zlepšovaly.

Nejvýznamnější moment v historii kimchi přišel během dynastie Koryo (918-1392), kdy byla tato dobová verze kimchi popsána v kronikách. V té době byla fermentace kimchi používána k prodloužení trvanlivosti zeleniny během zimního období. V 18. století bylo kimchi stále populárnější a začalo se více používat chilli papriček, což dalo kimchi jeho charakteristickou pikantní chuť. Během 20. století, zejména během Korejské války pro Korejce důležitým způsobem získávání živin a udržení potravin během zimy. 

Dnes je kimchi jedním z nejznámějších korejských pokrmů na světě a stále hraje významnou roli v korejské kuchyni i kultuře.

Kapka kimchi, rodina a vlastní receptura .

Kimchi má také velký kulturní význam v Koreji a je spojováno s tradicí a rodinnými hodnotami. V některých rodinách se stále vyrábí kimchi doma podle tradičních receptů a praktik. 

A tak i v naší Kapka restauraci jsme si vyrobili své vlastní Kimchi: ,,S blížícím se podzimem a změnou á la carte menu, jsme se rozhodli udělat svoje vlastní KAPKA kimchi. Zvolili jsme si ingredience, vlastní oblíbené koření, hodící se právě k tvorbě tohoto pokrmu. Do nálevu z vody a ze soli jsme naložili rozčtvrcené čínské zelí, které odpočívalo 24 hodin. Do zkřehlého zelí jsme pak postupně vtírali námi vyrobenou pastu ze sushi rýže, cukru, zázvoru a dalších ingrediencí namixovaných tak, aby vzniklo chuťově luxusní kimchi. Takto připravené zelí jsme naskládali na sebe a nechali 2 dny venku, aby se nastartovala fermentace. Poté jsme jej zakryli a uložili do lednice po dobu 4 týdnů”, komentuje výrobu náš kuchař Martin Babica, ,,dobře udělané kimchi vás musí jen lehce nakopnout, pálivost by neměla být trvalá a ostrá.”

Kimchi je často podáváno jako příloha k hlavním pokrmům a používá se také jako základ pro různé korejské pokrmy, jako jsou kimchi jjigae (kimchi polévka) a kimchi bokkeumbap (smíchaná rýže s kimchi). ,,Naše kimchi s jednou netradiční tajnou ingrediencí bude zařazeno coby doplněk k vepřovým žebrům, podávanými s opečenou, bagetkou,” dodává Martin. 

Kimchi je tedy nejen korejským národním pokrmem, ale také důležitým symbolem korejské kultury a historie.

Co je důležíté o kimchi vědět v pár bodech .

  • Zdravé složení: Kimchi je velmi zdravé jídlo, které obsahuje hodně vlákniny, vitamínů a minerálů. Patří do top 10 nejzdravějších jídel na světě. Fermentace zeleniny při výrobě kimchi také vytváří probiotické bakterie, které jsou pro zdraví střeva velmi prospěšné. Toto zdravé složení přispívá k tomu, že kimchi je atraktivní pro lidi, kteří dbají na své stravovací návyky. Přispívá ke snížení cholesterolu, je vhodné pro diabetiky, posiluje imunitu a podporuje také hubnutí.
  • Pikantní chuť: Kimchi má výraznou pikantní chuť díky použití chilli papriček.
  • Flexibilita v použití: Kimchi lze použít na různé způsoby. Může být podáváno jako samostatná příloha, přidává se do různých pokrmů, jako jsou polévky, smíchaná rýže nebo sendviče. Tato flexibilita v použití dává lidem možnost experimentovat s různými recepty a chutěmi.

Celkově lze říci, že kombinace zdravého složení, výrazné chuti, kulturního významu a mezinárodní popularity dělá z kimchi trvale populární pokrm, který si získává stále více příznivců po celém světě. 

A to naše můžete přijít ochutnat k nám do restaurace, jako součást nového á la carte menu.

Těšíme se na vaši návštěvu.

 

newsletter .

Mějte přehled o každé kapce. Přihlaste se k newsletteru a dozvíte se jako první o všech plánovaných akcích, událostech, akčních nabídkách a slevách.